قطعات خودرو

7 علت مهم خرابی دینام خودرو را بشناسید + آشنایی با دینام خودرو و دلایل خرابی آن

احتمالاً خرابی دینام خودرو برای شما هم پیش آمده است و شما به‌دنبال علائم خرابی دینام خودرو هستید. در این مقاله، قصد داریم تا به بررسی علائم خرابی دینام خودرو و دلایل آن بپردازیم و در نهایت راه‌حلی برای پیشگیری از خرابی آن به شما ارائه دهیم. بنابراین، با ما همراه باشید تا با این قطعه مهم در خودرو آشنا شوید.

آشنایی با دینام خودرو و کاربرد آن 

دینام خودرو، یکی از اجزای ساده ولی بسیار حیاتی است که این وظیفه را بر عهده دارد تا عملکرد هر خودروی بنزینی را تنظیم و کنترل کند. اگرچه باتری برای روشن‌کردن ماشین ضروری است، اما این دینام است که در حین رانندگی شارژ باتری خودرو را انجام می‌دهد. به عبارت دیگر، اگر دینام وجود نداشته باشد، باتری به‌سرعت خالی می‌شود و خودرو قابل روشن‌شدن نخواهد بود. شما می توانید خرید انواع دینام خودرو KIA را از نمایندگی لوازم یدکی کیا در بازار آنلاین اتوموبی به راحتی انجام دهید.

کار دینام، تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی است و جریان تولیدی را به باتری ارسال می‌کند تا برق مورد نیاز قطعه‌های مختلف خودرو مانند چراغ‌های جلو، فرمان برقی، شیشه‌های برقی، برف پاک‌کن‌ها، صندلی‌های گرمکن، رادیو و غیره تأمین شود. با توجه به اینکه دینام به سایر سیستم‌های خودرو متصل می‌شود و برای آن یک قطعه حیاتی است، هرگونه مشکل مکانیکی در این قطعه می‌تواند بر عملکرد خودرو تأثیر بسزایی بگذارد.

اجزای تشکیل‌دهنده دینام خودرو 

image 6

اجزای تشکیل‌دهنده دینام خودرو عبارت‌انداز:

ـ استاتور: استاتور یا بالشتک از دو بخش سیم‌پیچ و هسته تشکیل شده و نقش مهمی در تولید برق دینام دارد.

ـ روتور: قلب اصلی دینام است که به آن آرمچر هم گفته می‌شود و در مرکز استاتور دور محور خود می‌چرخد. وظیفه روتور تولید انرژی مغناطیسی برای دینام خودرو است.

ـ آفتامات: نام دیگر آن رگلاتور است و وظیفه نظارت بر جریان الکتریکی ورودی به آمیچر را دارد. درواقع آفتامات با کنترل جریان ورودی آرمیچر روی توان خروجی دینام تأثیر می‌گذارد.

دیود: وظیفه یک‌سو‌کردن جریان بین باتری و دینام را بر‌عهده دارد و برای جلوگیری از تخلیه باتری در حین عدم استفاده از خودرو استفاده می‌شود.

ـ جاروبک: برای این‌که ارتباط الکتریکی با موتور باقی بماند، تعدادی جاروبک در دینام خودرو تعبیه شده است.

توصیه می‌شود هر بار که روغن موتور خودرو را تعویض می‌کنید، زمانی به تست تسمه دینام خودرو اختصاص دهید. در خودروهای جدید، دینام با قطعه‌ای پیشرفته‌تر به نام آلترناتور (Alternator) جایگزین شده‌است. دینام‌های قدیمی در دورهای پایین موتور خودرو توانایی تولید مقدار جریان برق موردنیاز اتومبیل و شارژ باتری را به‌طور کامل ندارند و درصورتی‌که خودرویی مدت‌زمان طولانی به‌طور درجا کار کند، از لحاظ برقی دچار کمبود می‌شود. در دینام‌های آلترناتور، این مشکل حل شده‌است و به‌همین‌علت در حالت کارکرد درجا خودرو، مشکل شارژ باتری خودرو تا حدود زیادی از بین رفته‌است.

در دینام‌های قدیمی یا جریان مستقیم، آهن‌رباها به بدنه دینام متصل بودند و سیم‌پیچ‌های تولید جریان در حوزه مغناطیسی حرکت می‌کردند. اما در دینام‌های آلترناتور، آهن‌ربا می‌چرخد و سیم‌پیچ‌های تولید جریان ثابت هستند. به‌همین‌علت در دینام‌های آلترناتور، مشکل ناتوانی در دورهای پایین یا کارکرد درجا، تا حد زیادی رفع شده‌است.

همچنین می توانید مقاله آشنایی با انواع گیربکس اتوماتیک و نحوه کار را در اتوگرام مطالعه نمائید.

 7 نشانه‌ی مهم خرابی دینام خودرو را بشناسید

image 5

اگر دینام خودرو خراب باشد، ممکن است ماشین شما روشن نشود و در صورت روشن‌شدن، برای مدت زمان کوتاهی روشن بماند. اما بهتر است قبل از رخ‌دادن این مشکل، به یکی یا چندی از این 7 علائم خرابی دینام خودرو که در زیر ذکر شده‌اند، توجه کنید:

1ـ پرنور یا کم نورشدن چراغ‌های ماشین

دینام سیستم الکتریکی خودرو را تغذیه می‌کند، بنابراین چشمک‌زدن، کم‌نور یا ضعیف‌شدن چراغ‌ها می‌تواند یکی از علائم خرابی دینام خودرو باشد. وقتی دینام خودرو از کار می‌افتد، ولتاژ ناپایداری را به لوازم الکترونیکی ماشین منتقل می‌کند و در این‌صورت ممکن است چراغ‌های جلوی ماشین کم‌نورتر یا پرنورتر از حالت عادی شوند. همچنین، ممکن است نورهای سوسوزن یا نورهایی که به‌طور نامنظم از پرنور به کم‌نور و بالعکس تغییر می‌کنند، را مشاهده کنید. بنابراین، در صورت مشاهده هر یک از این علائم، بهتر است دینام خودرو را بررسی کرده و در صورت نیاز تعمیر یا تعویض کنید. در اتوموبی شما دینام و دیگر قطعات optima را می توانید از لوازم یدکی اپتیما نمایندگی قطعات کیا خرید نمائید.

۲ـ عملکرد کند لوازم جانبی خودرو

درصورتی‌که دینام خودرو برق کافی را برای وسایل الکترونیکی آن تأمین نکند، ممکن است شاهد کندی یا عدم‌کارکرد لوازم جانبی ماشین باشید. برای

 مثال، اگر متوجه شدید که پنجره‌های خودرویتان بیشتر از حد معمول بالا و پایین می‌روند، گرم‌کن صندلی‌هایتان به‌سرعت گرم نمی‌شوند و یا حتی اگر سرعت‌سنج و سایر ابزارها شروع به خراب‌شدن کرده‌اند، ممکن است مشکل از دینام خودرو باشد. بنابراین، در صورت مشاهده چنین علائمی، بهتر است دینام خودرو را بررسی کرده و در صورت نیاز تعمیر یا تعویض کنید.

image 4 edited

۳ـ مشکلات مکرر در استارت‌زدن یا خاموش‌شدن خودرو

یکی دیگر از علائم خرابی دینام خودرو، مشکل در استارت‌زدن آن است. درصورتی‌که دینام خودرو خراب باشد، نمی‌تواند باتری را شارژ کند و در نتیجه، باتری قدرت کافی برای روشن‌کردن ماشین را فراهم نمی‌کند. علاوه‌بر این، اگر ماشین شما به‌طور مکرر در حین رانندگی متوقف می‌شود، ممکن است نشان از آن باشد که شمع‌ها و کویل، انرژی کافی برای روشن نگه‌داشتن موتور را از دینام دریافت نمی‌کنند. همین امر باعث خاموش‌شدن‌های پی‌در‌پی خودرو می‌شود. البته خاموش‌شدن ماشین فقط به دلیل خرابی دینام نیست و دلایل دیگری ممکن است وجود داشته باشد. 

۴ـ بوی سوختن لاستیک یا سیم

یکی دیگر از علائم خرابی دینام خودرو، بوی بد سوختن لاستیک یا سیم است که نشان می‌دهد قسمت‌هایی از دینام خودرو فرسوده شده است. تسمه‌ی محرک دینام، به دلیل کشش و اصطکاک دائمی و نزدیکی به موتور خودرو، ممکن است به‌مرور زمان فرسوده شده و بوی ناخوشایندی همچون لاستیک سوخته از آن متصاعد شود.

گاهی این بوی سوختگی ناشی از بروز مشکل در سیم‌های دینام است و اگر به‌موقع اقدام نشود، ممکن است دینام خراب شود. برای جلوگیری از خرابی دینام، بهتر است به صورت دوره‌ای و مستمر اقدام به بازرسی و تعویض قطعه‌های فرسوده دینام کنید.

۵ـ روشن‌شدن چراغ هشدار

image 3

یکی از رایج‌ترین علائم خرابی دینام خودرو، روشن‌شدن چراغ هشدار موتور است. ظهور علامت ALT یا GEN روی داشبورد، نشان دهنده وجود یک مشکل جدی در سیستم الکتریکی خودرو، از جمله دینام، است. دینام‌ها برای کارکرد در یک ولتاژ خاص (عموما بین 13-14.5 ولت) طراحی شده‌اند. چراغ هشدار به رایانه‌ی داخل خودرو متصل است و خروجی ولتاژ دینام را کنترل می‌کند. در صورت کاهش یا افزایش ولتاژ دینام، چراغ هشدار خودرو روشن خواهد شد. بهتر است در صورت روشن‌شدن این چراغ هشدار، به‌سرعت به کارگاه خودرو سرویس‌رسانی کنید تا مشکل سیستم الکتریکی، از جمله دینام، بررسی و رفع گردد.

همچنین می توانید برای مطالعه بیشتر مقاله عوارض خرابی سنسور مپ چیست؟ را در سایت تک استاد مطالعه نمائید.

۶ـ شنیدن صداهای عجیب و غریب در زیر کاپوت ماشین

خودروها در حین رانندگی، معمولا صداهای زیادی تولید می‌کنند که برخی از آن‌ها به‌طور طبیعی است و برخی دیگر ممکن است نشان‌دهنده‌ی مشکلات جدی باشند. اگر دینام خودرو خراب شود، ممکن است صداهای عجیب و غریبی مانند غرغره یا ناله را از زیر کاپوت مشاهده کنید. این صداها زمانی به‌وجود می‌آیند که پولی دینام به‌درستی با تسمه‌ی محرک تراز نباشد یا بلبرینگ دینام فرسوده شده باشد. برای جلوگیری از این مشکلات، منظماً دینام خودرو را بررسی کنید و در صورت لزوم، پولی دینام و بلبرینگ آن را تعویض کنید. 

۷ـ خالی‌شدن باتری

علت اصلی خالی‌شدن باتری ماشین، خرابی دینام نیست، اما دینام همچنان نقش مهمی در شارژ باتری خودرو دارد. وظیفه‌ی دینام در حین رانندگی، تولید برق مورد نیاز باتری و تأمین انرژی برای سیستم الکتریکی خودرو است. درصورتی‌که دینام به درستی کار نکند، باید به سرعت تعمیر و یا تعویض شود تا بتواند برق مورد نیاز باتری را تامین کند و از تخلیه آن جلوگیری کند. برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است دینام خودرو را به صورت دوره‌ای و منظم بررسی کنید تا در صورت وجود هرگونه خرابی، به‌سرعت رفع شود.

مهم‌ترین دلایل خرابی دینام خودرو 

image 2

خرابی دینام خودرو ممکن است به دلایل متعددی از جمله کهنه‌شدن دینام، مشکل در سیم‌کشی، شل‌بودن پایانه‌های باتری، خرابی در فیوز، شکستگی پولی یا تسمه، درجه حرارت بالا و آلودگی و گردوغبار رخ دهد. برای جلوگیری از خرابی دینام خودرو، می‌توانید دینام خودرو را به صورت دوره‌ای بررسی کرده و در صورت وجود هرگونه خرابی، به‌سرعت تعمیر یا تعویض کنید. همچنین، بهتر است پایانه‌های باتری را به‌طور منظم بررسی کرده و در صورت لزوم، تمیز کنید. در نهایت، برای حفظ سلامت دینام، بهتر است آن را در مقابل آلودگی و گردو‌غبار محافظت کنید.

از خرابی دینام خودرو پیشگیری کنید

وقتی علائم خرابی دینام خودرو ظاهر می‌شوند، باید به‌سرعت مشکلات را رفع کرد. برای جلوگیری از آسیب و خرابی دینام خودرو، باید دینام را به‌صورت دوره‌ای بررسی و ارزیابی کرد تا مشکلات احتمالی شناسایی شوند. برای مثال، با بررسی دینام، می‌توان سفت یا شل‌بودن تسمه را بررسی کرد.

یکی از ابزارهای مفید برای کنترل سلامت قطعه‌های مهم خودرو از جمله دینام، ردیاب است. ردیاب جی پی اس این امکان را به شما می‌دهد که با استفاده از اپلیکیشن، تعمیرات و سرویس‌های دوره‌ای خودرو و زمان تعویض قطعه‌های مهم آن مانند دینام را زمان‌بندی کنید تا با نزدیک‌شدن به موعد تعویض یا تعمیر، هشدار بگیرید.

بعضی از ردیاب‌ها همچنین مجهز به قابلیت دیاگ و عیب‌یابی خودرو از راه دور هستند و علاوه بر یادآوری تعمیرات، به عیب‌یابی قطعه‌های خودرو می‌پردازند. درصورتی‌که خطایی هرچند جزئی در هر یک از قطعه‌های ماشین شما وجود داشته باشد، ردیاب دیاگ، اطلاعات مربوط به ایراد موجود را به تلفن همراه شما ارسال می‌کند. با این قابلیت شما می‌توانید به‌موقع از اشکالات خودروی خود باخبر شوید و با رسیدگی سریع به آن‌ها، می‌توانید از بروز خرابی‌های بزرگتر و پرهزینه‌تر پیشگیری کنید.

کلام آخر

دینام خراب، مانع از رانندگی با خودرو نمی‌شود، اما در صورت استفاده طولانی مدت از خودرویی با دینام خراب، به‌سرعت می‌تواند به باتری و سایر قطعه‌های موتور خودرو آسیب برساند. بنابراین، بررسی و رسیدگی به‌موقع خرابی دینام خودرو بسیار مهم است. در این مقاله، به معرفی دینام و وظایف آن پرداخته شده است. همچنین، دلایل خرابی دینام خودرو و علائم آن مورد بررسی قرار گرفت. برای پیشگیری از هزینه‌های بالای تعمیر دینام خودرو، پیشنهاد می‌شود که اقدامات پیشگیرانه‌ای را برای حفظ سلامت آن انجام دهید. استفاده از قطعه‌های باکیفیت و معرفی شده توسط سازنده‌ی خودرو، می‌تواند به حفظ سلامت دینام و دیگر قطعه‌های خودرو کمک کند. همچنین، برای بررسی سلامت قطعه‌های خودرو، پیشنهاد می‌شود حداقل ۲ بار در سال، سرویس‌های دوره‌ای را انجام دهید.

sina Nikousefat

من سینا نیکوصفت عاشق دنیای خودرو هستم و از بچگی بی نهایت به خودرو و برندهای خودروسازی علاقه داشتم و همیشه مجله های خودرو رو خریداری میکردم و میخوندم. اتوگرام یک ایده عالی برای من بود تا بتونم در مورد خودرو و قطعات خودرو و نقد بررسی خودروهای برندها بنویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *